Jak przygotować mięso do hamburgerów. Hamburgery to typowy fast food, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Smaczny hamburger to przede wszystkim soczyste, ociekające sosem mięso, chrupiące dodatki warzywne i idealnie wypieczona bułka. Znasz to? Jak przygotować mięso do hamburgerów, aby było idealne i za każdym razem zadziwiało smakiem? Przedstawiamy kilka pomysłów jak się do tego zabrać, aby cieszyć się wyjątkowym hamburgerem.
Wybór mięsa wiadomego pochodzenia
Poruszane tematy
Oczywiste jest to, że wybór mięsa najwyższej jakości będzie świadczył o samym smaku burgera. Dokonując wyboru, warto postawić na mięso wiadomego pochodzenia, od lokalnych sprzedawców, które jak najmniej będzie naszpikowane wszechobecną chemią.
Mielenie i formowanie burgerów, niby proste, ale jednak!
Stawiając na smacznego burgera, odradzamy zakup gotowego mięsa mielonego. Te dostępne na sklepowych pułkach jest z reguły zmielone bardzo mocno, a jednak do burgera dużo smaczniejsze będzie mięso zmielone grubiej. Jeśli nie posiadamy w domu maszynki do mielenia mięsa, plan nie musi przepaść. Wiele sklepów w swojej ofercie posiada opcję mielenia mięsa na życzenie klienta. W momencie kiedy jesteś szczęśliwym posiadaczem maszynki do mielenia mięsa, proponujemy zrobić to dosyć grubo, co zdecydowanie pozwoli uzyskać lepszą strukturę hamburgera. Mięso mielimy tylko i wyłącznie raz, kolejne próby mogą doprowadzić jedynie do zrobienia z mięsa papki, a tego nie chcemy. Samo także formowanie burgerów nie musi być idealne i równiutkie. Mięsa nie wyrabiamy długo, w tym wypadku ma liczyć się przede wszystkim smak.
Warto mieć na uwadze, że mięso na burgera pod wpływem temperatury kurczy się, ale i także staje się nieco grubsze. Trzeba to przewidzieć odnośnie rozmiaru w momencie formowania mięsa. W tym wypadku wystarczy średnio koło 2 cm więcej, aby mieć margines tego, że mięso nieco się skurczy.
Jak przygotować mięso do hamburgerów?
Smak, czyli idealne doprawienie
Wydawać by się mogło, że im bardziej wymyślne przyprawy, tym smak burgera będzie lepszy. Absolutny nonsens! Idealne mięso do hamburgerów to mięso doprawione tak naprawdę tylko i wyłącznie solą i pieprzem. Te dwie przyprawy podbiją smak mięsa, a nie go zagłuszą. Uwaga pamiętajmy! Nie doprawiamy mięsa do hamburgerów solą przed wyrabianiem. Przesąd? Skądże! Okazuje się, że sól rozpuszcza niektóre białka, co powoduje nadmierną lepkość mięsa, a przecież tego nie chcemy, gdyż burger powinien posiadać nierówną teksturę.
Przygotowanie burgerów, na czym smażyć?
Mięso mamy już dobrze zmielone, wyrobienie i doprawienie też za nami, pozostaje nam jedynie je usmażyć. Niby prosta sprawa, ale czego użyć do smażenia burgerów, jaki tłuszcz będzie najodpowiedniejszy? Do smażenia i wtopienia aromatów mięso idealnie posłuży smalec, czy tłuszcz gęsi. Ale to nie jedyny sposób. Wiele burgerów w swoich dodatkach posiadają także plastry boczku. Dobrym pomysłem będzie usmażenie ich na suchej patelni, a wytopiony tłuszcz spożytkować do usmażenia burgera. W tym wypadku także sam burger złapie nieco smaków z boczku, a i samo mięso będzie dodatkowo nawilżone, soczyste.
Wydawać by się mogło, że patelnia grillowa sprawdzi się idealnie przy smażeniu burgerów. Mylne pojęcie, jednak o wiele lepiej skorzystać z samego grilla. Nie mając go do dyspozycji, zachęcamy do użycia patelni żeliwnej. W zależności od wielkości i grubości burgera smażymy około 3 minut z każdej ze stron.
Mięso do hamburgerów, a dodatki
Mięso mięsem, ale jego cała oprawa także będzie istotna. Cóż nam z tego, że burger będzie soczysty i pyszny, jeśli nie zadbamy o chrupiące warzywa, idealnie skomponowane sosy czy inne dodatki? Mięso burgera połączone z chrupiącą bułką, dodatkami, stworzy harmonijną całość wartą skuszenia się na taką pokaźnych rozmiarów przekąskę.
The Good Burgery Warszawa zapraszają Was do burgerowego raju! Najlepsze burgery na Mokotowie, nie przechwalajmy się, ale i w całej Warszawie! Jedynie u nas skosztujesz najprawdziwszego burgera, z soczystego mięsa oraz dodatków skrojonych na Twoje potrzeby. Szukasz dobrego burgera w Warszawie? Oto i my The Goood Burger!
Zobacz również: