Jak przygotować pieczarki grillowane do burgera? Redaktor 6 grudnia 2021
Jak przygotować pieczarki grillowane do burgera?
pieczarki grillowane do burgera
pieczarki grillowane do burgera

Jak przygotować pieczarki grillowane do burgera. Zapach pieczarek od razu kojarzy się z pysznymi potrawami z grzybów, las, piękna pogoda, od razu można się rozmarzyć. Pieczarki w kuchni towarzyszą nam od lat, dlaczego, by nie dodać ich do soczystego burgera, który z ich dodatkiem będzie rozpływał się w ustach?

Charakterystyczny smak pieczarek grillowanych na maśle to uczta smaków dla naszego podniebienia! Zatem do dzieła, burger Dzikus z lasu czeka na chętnych i odważnych do spróbowania idealnego smaku grillowanych pieczarek.

Jak przygotować pieczarki grillowane do burgera?

Prawdziwe pieczarki pełne smaku i aromatu

Prawdziwe pieczarki pełne aromatycznych smaków to z pewnością nie odmiany serwowane nam w marketach. O tym możecie zapomnieć! Pieczarki hodowane są w specjalnych chłodniach, jednak warto poświęcić nieco czasu i odszukać dostawcę, który stawia na jakość swoich pieczarek, a nie na produkcję masową. Pieczarka występuje pod różnymi, ciekawymi nazwami, między innymi:

  • pieczarka ogrodowa
  • pieczarka zwyczajna
  • pieczarka polna prawdziwa
  • pieczarka bedłka.
pieczarki grillowane do burgera

Pieczarki grillowane do burgera

System nazewnictwa jest różny ze względu na regiony jej występowania. Oczywiście w naturze także spotkamy nasze smakowite pieczarki, jeśli rosną w Waszym ogrodzie bądź niedalekiej polanie możecie nazywać się prawdziwymi szczęściarzami. Pieczarki przez wzgląd na występowanie mogą różnić się od siebie znacząco pod względem zarówno koloru jak i wielkości, wszystko zależne jest od warunków, w których rośnie. Te hodowane w chłodniach są przeważnie do siebie bardzo podobne.

Polecamy: Burgery Warszawa

Pomimo wymienionych odmian powyżej pieczarek warto dodać, że najsmaczniejszą odmianą pieczarki jest Portobelllo. Znajdziemy ją często w sklepach, wyróżnia się ona swoim rozmiarem, jest naprawdę spora, idealna do faszerowania. Ma ona specyficzny smak i aromat

Pieczarki samo zdrowie

Gdzieś utarło się, że grzyby nie są zdrowe, że nie każdy powinien je spożywać. Wierutne kłamstwa! W odpowiednio skomponowanych dodatkach pieczarki będą idealnym uzupełnieniem posiłku. Dlaczego? Prawdą jest to, że pieczarki składają się aż w 90% z wody, jednak mimo to posiadają ważne mikroelementy. W pieczarkach znajdziemy białko, aminokwasy oraz ciekawy błonnik, a mianowicie chitynę. To właśnie chityna sprawia, że dla niektórych grzyby mogą okazać się ciężkostrawne. Jednak za pieczarkami przemawiają przede wszystkim bogate źródła potasu, selenu, jodu, witaminy B, PP, A i D, kwasu foliowego. Zwłaszcza ten ostatni polecany jest dla osób cierpiących na anemię.

Grillowane pieczarki, jak przygotować?

Pieczarki są charakterystycznym dodatkiem do burgera, pozostawiają swój aromat, a odpowiednio przyrządzone tworzą z soczystym mięsem piękna kompozycję. W jaki sposób je przygotować, aby stworzyć burgera idealnego? Jest na to kilka sposobów, przedstawiamy jeden z nich, aby w zakątku domowego zacisza cieszyć się aromatem grillowanych pieczarek.

pieczarki grillowane do burgera

Pieczarki grillowane do burgera

Zaczynamy od oczyszczenia, umycia pieczarek. Odpowiednia marynata to klucz do sukcesu grillowanych pieczarek do burgera. Nie ma nic gorszego niż dodatki bez żadnego smaku i aromatu. Dlatego też istotne będzie wcześniejsze marynowanie pieczarek, mamy dowolność smaków wszystko zależy od naszych preferencji. Dobrej jakości oliwa, czy masło to już połowa sukcesu. Oczywiście przyprawy i czosnek, cebula. Miłośnicy bardziej wyrazistych smaków z pewnością nie odmówią.

Pieczarki można grillować na maśle wcześniej je marynując, bądź wlewając do ich środka już na grillu wcześniej przygotowaną marynatę. Kilka chwil i można cieszyć się aromatycznymi pieczarkami. Nie masz grilla? Ok zastąpisz go patelnią, pieczarki można poszatkować, grillować w całości, w zależności w jakiej formie je podajemy. Do burgerów zdecydowanie prościej będzie nam je poszatkować. Uwaga pieczarki grillujemy, a nie palimy! W gruncie rzeczy nie potrzebują one aż tak długiej obróbki termicznej jak inne grzyby.

Dzikus z lasu, idealne połączenie burgera z grillowanymi pieczarkami

Masz chęć na burgera z aromatycznymi pieczarkami grillowanymi na masełku? Zapraszamy do zamówień. Dzikus z lasu to prawdziwy hit! Wraz z nim poczujesz powiew wiosny na podniebieniu, a Twoje kubki smakowe oszaleją na punkcie perfekcyjnie przyrządzonych pieczarek najwyższej jakości.

Zobacz również: