Jak zrobić zdrowego burgera?

BLOG
Jak zrobić zdrowego burgera? Redaktor 19 listopada 2021
Jak zrobić zdrowego burgera?

Jak zrobić zdrowego burgera. Kilka pomysł od naszego Szefa kuchni.

Jeśli zależy Ci na zdrowiu i sylwetce, niejednokrotnie musiałeś stanąć przed dylematem – uwiedzie Cię ulubione danie typu fast food, czy obejść się może jego smakiem? Największą wadą gotowego produktu jest słaba jakość surowców.

Jak zrobić zdrowego burgera?

Tłuste mięso, pozbawione smaku warzywa i majonez kryją tysiące dodatkowych kalorii dla Twojej talii. Pamiętaj jednak, że nie musisz całkowicie rezygnować ze swojego ulubionego burgera – możesz nauczyć się robić zdrowszą wersję tej amerykańskiej klasycznej potrawy. Jak zrobić zdrowego burgera samodzielnie w domu? Bardzo ważny jest sposób jego przygotowania. Steki najlepiej grillować, więc nie trzeba używać dodatkowego oleju. Mięso ugotowane w ten sposób ma niepowtarzalny aromat. Postaw również na wiele warzyw oraz dietetyczny sos.

Polecamy: Burgery Warszawa

Chcesz wiedzieć więcej? Koniecznie czytaj dalej!

Jak przygotować zdrowego burgera?

Hamburgery zwane fast foodami i bombami kalorycznymi nie cieszą się zbyt dobrą opinią. Nie da się jednak zaprzeczyć, że amatorów ich smaku jest wielu. Nie da się również ukryć, że burger jest naprawdę pyszny. Co zrobić, gdy chcemy zjeść taki posiłek? Oczywiście od czasu do czasu można odwiedzić restauracje, ale nie jesteśmy wtedy pewni, czy jakość przygotowanego posiłku będzie wystarczająco dobra. Samodzielne przygotowanie zdrowego burgera w domu to również oszczędność pieniędzy. W jakie produkty należy się zaopatrzyć?

Jak zrobić zdrowego burgera?

Jak zrobić zdrowego burgera?

Nieodzownym produktem koniecznym do przygotowania burgera jest oczywiście bułka. W przypadku osób dbających o swoją linię wielu z nich korzysta z pełnoziarnistego pieczywa lub też zastępują bułkę pełnymi liśćmi sałaty. Pamiętaj również, że do burgera możesz wykorzystać niekojarzące się z tą potrawą meksykańskie placki tortilli czy też greckie chlebki typu pita.

Z jakiego mięsa przygotować zdrowego burgera?

Klasyczny burger to danie z wołowiny. Możesz go użyć, ale upewnij się, że mięso jest chude i pochodzi ze sprawdzonego miejsca. Coraz częstszym rozwiązaniem jest również mielona jagnięcina, która ma niepowtarzalny smak. Innym rodzajem mięsa dodawanego do burgerów jest drób. Dobrze sprawdzą się zarówno kurczak, jak i indyk. Białe mięso ma niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka, dzięki czemu doskonale nadaje się do diety.

Burger rybny jest równie pyszny jak i pożywny. Jaki rodzaj ryby wybrać? Można zmielić prawie każdą rybę, ale ze względów praktycznych lepsze są ryby, które nie mają zbyt wielu ości, takie jak tuńczyk, łosoś czy dorsz. Mięso należy zmielić lub drobno posiekać specjalną maszynką do mięsa. Następnie dodaj swoje ulubione zioła i przyprawy. Gotowe mięso wystarczy na odpowiedni dla Ciebie poziom zgrillować.

A może warto spróbować wersję wege?

Burgery wegetariańskie z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Największą zaletą jest ich wartość odżywcza oraz coraz lepszy smak, z powodzeniem zastępujący klasyczny stek. Dzięki tego typu kuchni możemy poczuć się namiastką klasycznego fast foodu nie rezygnując ze zdrowej diety.

Choć na mieście bez problemu kupisz wegetariańskie burgery, to jednak przygotowanie ich w domu jest nadal najzdrowszą opcją. Jednak dla niektórych wydaje się to trudne i w pierwszej kolejności się poddają. Jednak to danie można zrobić bez wysiłku. Uparty mięsożerca pomyśli, że to bluźnierstwo, ale wiemy jedno – wegetariańskie burgery są bardzo zdrowe, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Do ich przygotowania można użyć wielu różnych produktów, w tym fasoli, ciecierzycy, owsa, a nawet komosy ryżowej.

Jak zrobić zdrowego burgera

Jak zrobić zdrowego burgera

Jeżeli jednak nie potrafisz gotować albo po prostu nie masz na to czasu, to koniecznie skorzystaj z restauracji, która specjalizuje się w takim typie dań. Naszą restaurację tworzą młodzi ludzie z pasją i zaangażowaniem w swoją pracę. Nasi kucharze to najlepsi fachowcy od grillów, którzy nie boją się nowych wyzwań by sprostać nawet najbardziej wymagającym klientom.

Na miejscu powitają Cię życzliwi i uśmiechnięci ludzie, którzy chętnie pomogą Ci wybrać odpowiedniego burgera. Dobrze rozumiemy powiedzenie: „Wszędzie jest dobrze, w domu najlepiej”, więc jeśli chcesz zjeść burgery w domu, nasz kierowca zaoferuje Ci zamówienie w najkrótszym możliwym czasie. Sercem naszych wszystkich burgerów jest starannie wyselekcjonowana wołowina Angus, gotowana na prawdziwym ogniu.

Doskonałe chrupiące bułeczki, soczyste świeże warzywa i co najważniejsze wyselekcjonowane smaki. Powyższe składniki łączymy z pasją i miłością naszych kucharzy do tworzenia wspaniałych burgerów.

 

 

Zobacz również: