Jakie mięso wybrać na burgery z grilla? Redaktor 20 marca 2022
Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?
Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?
Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?

Jakie mięso wybrać na burgery z grilla. Mięso mięsu nie równe, czy na pewno? Jaka to różnica, jakiego mięsa użyjemy do burgera z grilla? Czy jakość ma znaczenie, może nie warto przepłacać i kupić gotową, zmieloną mieszankę mięsa? Aby nie pogubić się w tym gąszczu pułapek, zapraszamy do lektury. Podpowiemy, na co zwrócić uwagę, wybierając mięso na burgery jakich błędów unikać, aby cieszyć się wyśmienitym smakiem burgera.

Mięso na burgery, na co zwrócić baczną uwagę?

Mięso w burgerze odgrywa kluczową rolę, dlatego też warto przyjrzeć się składowi mięsa. Najlepszym rozwiązaniem jest zakup mięsa ze sprawdzonego miejsca, czy bezpośrednio z ekologicznego gospodarstwa. Jednakże mieszkając w dużym mieście, już nie jest to takie oczywiste. Dlatego też zwracajmy baczną uwagę na etykiety. Zawartość tłuszczu w wysokości 20% to wybór idealny.

Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?

Jakie mięso wybrać na burgery z grilla?

Stawiając na mięso zmielone, warto przyjrzeć się jego konsystencji. Mięso na burgery powinno być zmielone dosyć grubo, co gwarantuje lepszy smak, wchłanianie się przypraw. Mięso zmielone zbyt gładko, sprawi, że przy grillowaniu burger będzie zbyt suchy i po prostu niesmaczny.

Najlepsza wołowina na burgery, którą część wybrać?

Znawcy burgerów na pewno wiedzą, że najlepszym mięsem do burgerów jest wołowina. Jednak, która jej część będzie najsmaczniejsza? Oto kilka podpowiedzi:

  • karkówka, burgerowa królowa. Najczęściej wybierane mięso na burgery, z racji tego, że jest bogato poprzecinane warstwami tłuszczu. Dzięki tłuszczowi mięso nie jest suche, zapewnia burgerowi soczystość.
  • antrykot. Najsmaczniejsza część wołowiny, ale tutaj nieco inne kryterium wyboru mięsa. Im antrykot bardziej umięśniony, tym burger będzie z pewnością smaczniejszy.
  • rumsztyk. Ciekawa wołowina, z dosyć specyficznym smakiem. Można, a nawet warto ją łączyć z inną częścią wołowiny, a mianowicie z karkówką. Zawartość tłuszczu powinna się zgadzać, aby zachować proporcje, dzięki którym burger będzie soczysty.

Jakich błędów nie popełniać grillując burgery?

Nawet najlepszy wybór mięsa może nie pomóc, jeśli popełnimy błędy przy grillowaniu burgera. Stopień wysmażenia burgera ma kolosalne znaczenie. Pamiętajmy, że mięso podczas grillowania skurczy się, więc warto zachować odpowiednio większe proporcje burgera.

Przyprawy, nie ma z tym co przesadzać, wystarczy jedynie pieprz i sól. Mięso podczas grillowania ma wydobyć swój soczysty smak. I można go podbić w przeróżnych wersjach smakowych, także dodając do niego cebulkę.

Dobrze rozgrzana patelnia żeliwna, czy grill będą podstawą do dobrze wysmażonego burgera. Nigdy nie układamy burgerów na nierozgrzany ruszt, patelnię. Także przeciągnięcie smażenia może być katastrofalne w skutkach. Mięso burgera powinno być soczyste, wysmażone, ale nie przesuszone. Starci wtedy całkowicie swój aromat.

The Goood Burger, zaskakująca wołowina Angus, uczta dla kubków smakowych

Typowe mięso do burgerów, czyli wspomniana wcześniej karkówka, antrykot czy rumsztyk to standardowe mięsa wykorzystywane do burgerów. Jednak w The Goood Burger stawiamy na mięso najwyższej jakości. Dlatego też w naszych burgerach można znaleźć wołowinę najwyższej jakości, której marmurkowa porowatość mięsa odpowiada za najlepszy smak i soczystość.

Sama nazwa Angus to rodzaj krów hodowanych w celach pozyskania mięsa. Hodowla ta została zapoczątkowana w XIX wieku przez Hugh Watson`a. Hodowla ta ukierunkowana była na ciemne mięso. W latach 80 XIX wieku powstała nawet specjalna organizacja, która zrzeszała hodowców „American Angus Association”.

Wołowina rasy Angus to wołowina klasy premium, wyjątkowe w doznaniach smakowych mięso, które podbije Twoje kubki smakowe. Odpowiednio przyrządzona jest niezwykle soczysta i wedle naszego mniemania, jest najlepszym mięsem do burgerów. To niepospolite mięso tworzy idealną całość wraz z odpowiednio wyselekcjonowanymi dodatkami. Odpowiedni stopień wysmażenia wydobędzie z niej niespotykane doznania kulinarne.

Idealny burger z grilla, soczyste mięso w The Goood Burger

Zapraszamy na najsmaczniejsze burgery w mieście do The Goood Burger. Do naszych burgerów wykorzystujemy wyselekcjonowaną wołowinę klasy Angus oraz ciekawe dodatki, w zależności od sezonowych produktów.